
Dlaczego warto odkażać wodę w studni? Czy podchloryn sodu będzie dobrym rozwiązaniem? Ile powinieneś go wlać do studni? W jaki sposób postępować? Odpowiedzi na te i inne pytania poniżej.
Podchloryn sodu – jak stosować do studni ten środek odkażający i po co?
Własna studnia – tak tradycyjna jak i głębinowa – to wielki komfort: doskonale wiesz skąd pochodzi każdy litr wody w Twoim domu, a w przypadku głębokich odwiertów możesz mieć przekonanie, że jakość wody jest możliwie najwyższa. Jest to jednak również duża odpowiedzialność, zwłaszcza w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi: dbałość o jej parametry spoczywa na Tobie, a obecność wszelkich zanieczyszczeń chemicznych i innych, niewykryta odpowiednio wcześnie, może zaszkodzić domownikom. Od czasu do czasu należy się zatem uciec do planowych działań, które przywrócą studni świetność.
Czym jest podchloryn sodu? – środek do odkażania studni
Podchloryn sodu, NaClO, jest nieorganicznym związkiem chemicznym. pH jego roztworów, czyli położenie na skali mówiącej o kwasowości, jest bardzo wysokie (12÷13, przy czym 0 odpowiada czystemu kwasowi solnemu, 14 czystemu wodorotlenkowi sodu, a odczynu wody bez domieszek należy szukać przy wartości 7) – oznacza to, że jest wyjątkowo zasadowy, a zatem skutecznie może neutralizować nawet bardzo kwasowe środowisko. Co go charakteryzuje? Przede wszystkim silny zapach chloru.
Jako że jest niestabilny chemicznie, najczęściej występuje pod postacią roztworu (najczęściej 13÷15%); jako że jest silnie utleniający, z powodzeniem stosuje się go do dezynfekcji, np. nietrwałych warzyw (papryki, ogórków, sałaty etc.) po wstępnym myciu, ale także wody pitnej lub basenowej. Wykorzystują go nieraz dentyści podczas leczenia kanałowego (stąd zapach chloru, gdy spoczywasz w fotelu po pierwszej godzinie zabiegu), bywa też stosowany przeciw siniźnie drewna.
Czy podchloryn sodu jest lepszy niż wapno chlorowane? – chlorowanie studni bez tajemnic
Jeśli zastanawiasz się, która z tych dwóch substancji sprawdzi się lepiej, należy powiedzieć, że obie sprawdzą się wyśmienicie. Istnieją jednak pewne przesłanki, które mogą pomóc podjąć wybór w konkretnej sytuacji. Jeśli chcesz aby Twój środek dezynfekcyjny miał jak najdłuższą datę trwałości, prawdopodobnie lepszym wyborem będzie podchloryn wapnia (czyli właśnie wapno chlorowane: Ca(ClO)2); warto jednak zastanowić się, czy duży worek nie będzie przeszkadzał w czasie między kolejnymi sesjami odkażania i czy nie lepiej inwestować w mniejsze ilości.
Jeśli Twoim priorytetem jest uzyskanie wysokiego pH lub odkwaszenie, lepszą opcją okaże się podchloryn sodu – pH jego konkurenta jest zaledwie zbliżone do neutralnego. Pozostaje jeszcze kwestia łatwości użycia: podchloryn sodu sprzedawany jest w wygodnej formie roztworu, a zatem płynnej, podczas gdy wapno chlorowane – jako proszek. Ten trzeba dopiero rozpuścić w wodzie by uzyskać roztwór roboczy, co sprawia niepotrzebne kłopoty.
Dlaczego dezynfekcja wody pitnej jest tak istotna? – dbaj o wodę z własnego ujęcia
Studnia głębinowa, choć wydaje się szczelna, oczywiście nie jest odseparowana w pełni od środowiska. Nieraz zdarza się, że wpadnie do niej odrobina gleby, niewielki insekt lub pewna ilość mikroorganizmów; nawet jeśli stosujesz korek górny, może to wydarzyć się choćby podczas okresowej kontroli – możesz być pewien, że sytuacji tej nie unikniesz i w końcu do studni dostaną się niepożądani goście. W studni natomiast panują warunki, z których chętnie skorzystają niektóre drobnoustroje chorobotwórcze, jak choćby bakterie E. coli lub Legionella, a tych nie chcesz zapraszać do swojego domu – zdecydowanie nie jest to woda odpowiadająca wymaganiom sanitarnym.
Dezynfekcja za pomocą podchlorynu wapnia to prosty i skuteczny sposób na pozbycie się całej niechcianej menażerii z ujęcia wody pitnej, a także na przywrócenie spokojnego cyklu czerpania wody do celów spożywczych.
Uzdatnianie wody ze studni – kiedy konieczna jest dezynfekcja studni?
Pojawia się zatem pytanie zasadnicze: jak często chlorować studnię? Czy są jakieś ustalone dni lub może odkażania studni powinno się dokonywać w związku z jakimiś konkretnymi wydarzeniami?
Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja woda jest zawsze w najlepszej formie, a jej spożywanie – bezpieczne, wykonuj dezynfekcję regularnie. Zalecane jest zazwyczaj jedno odkażenie w ciągu roku, jednak część specjalistów upiera się przy dwóch. Istnieją jednak przesłanki indywidualne, które silnie sugerują, że odkażenie powinno dokonać się już teraz, niezależnie od tego kiedy było ostatnie. Należą do nich m.in. długie przestoje w pracy studni (w tym jej pierwsze użycie oraz dokonywane naprawy), podejrzany kolor, smak lub zapach wody (warto dla pewności wykonać analizę bakteriologiczną), a także każdy kontakt wody studziennej z wodami gruntowymi (np. zalania terenu, na którym studnia się znajduje).
Ile podchlorynu sodu na m3 wody pitnej? – chlorowanie studni głębinowej krok po kroku
Stwierdziwszy już, że dezynfekcja studni będzie konieczna i rozpatrzywszy korzyści z niej płynące, warto przejść do aspektu praktycznego sprawy – konkretów związanych z samym procesem odkażania. Poniżej rozpatrzymy jego istotne aspekty i odpowiemy na najczęściej zadawane w związku z nim pytania.
Podchloryn sodu – ile do studni wlać tego specyfiku?
Przede wszystkim może Cię zastanawiać jaka ilość podchlorynu sodu będzie odpowiednia – to bardzo słuszne pytanie, ponieważ jeśli wlejesz go zbyt mało, nie osiągnie wystarczającego stężenia, by dokonać dezynfekcji; zbyt dużo natomiast nie tylko będzie marnotrawstwem, ale też może przyczynić się do degradacji środowiska, zwłaszcza w bezpośrednim otoczeniu studni.
Zalecenie jest proste: stosuj około 0.6÷1.0 l środka na każdy 1000 l (czyli 1 m3 lub inaczej: jeden kubik) wody w studni. Widełki te są dość szerokie, zatem wystarczy pobieżne oszacowanie (nie ma zatem znaczenia na jakiej konkretnie głębokości znajduje się dno studni). Dla studni o kształcie walca możesz skorzystać ze wzoru:
objętość = 0.785·(średnica studni)·(średnica studni)·(głębokość wody)
(wszystkie wymiary w metrach, a zatem objętość wyrażona będzie w m3).
Jak się przygotować do chlorowania? – zachowaj BHP nawet podczas stosowania rozcieńczonego roztworu podchlorynu sodu!
Pamiętaj, że zarówno podchloryn sodu, jak i unoszący się w powietrzu chlor gazowy są niebezpieczne dla organizmów żywych – przy kontakcie powodować wykazują własności drażniące lub żrące, a zatem w kontakcie ze skórą (lub podczas wdychania oparów) mogą powodować niepokojące objawy. Stosuj odzież ochronną (zarówno fartuch, jak i rękawice oraz gogle, w miarę możliwości również maskę z filtrem) i nie lekceważ silnie utleniających środków chemicznych.
Kiedy zakończyć odkażanie wody? – co zrobić dalej, by sprostać wymaganiom sanitarnym?
Odkażanie wody zaczyna się z pierwszym mililitrem wlanego podchlorynu, jednak zanim wymiesza się on z całą dostępną objętością wody musi minąć trochę czasu; reakcje chemiczne również nie zachodzą momentalnie. Jak zatem określić kiedy dezynfekcja dobiega końca? Po prostu odczekaj dobę – 24 h powinny wystarczyć dla każdej studni, jeśli wlałeś do niej odpowiednią ilość środka.
Po tym czasie wypompuj wodę ze studni w całości (najlepiej kilkakrotnie) – nie jest ona zdatna do picia ani do wykorzystania w gospodarstwie. W ten sposób pozbędziesz się również natarczywego zapachu chloru. Świeża woda, która dopiero nadejdzie do studni będzie już wolna od zanieczyszczeń. Jeśli jednak z jakiegoś powodu masz wątpliwości lub po prostu chcesz mieć pewność, wyślij próbkę do analizy bakteriologicznej, gdzie zostanie poddana szczegółowej analizie pod kątem obecności najczęstszych i najgroźniejszych drobnoustrojów.